Waarde voor de wijk

Hoe werkt het vuur?

Weken van tevoren gaat het nieuws als een lopend vuurtje door de wijk. Hout is nodig voor het buurtvuur! In de sprokkelfase ontstaat er betrokkenheid en draagvlak. Iedereen die wil draagt bij aan de voorbereiding door hout te verzamelen, dat door de sprokkelaars met een bakfiets bij mensen thuis wordt opgehaald.

Dan is het zover. Tien dagen brandt de vlam. Het vuur lokt mensen naar de kampvuurplaats. Iedereen is welkom. Wie twijfelt wordt uitgenodigd naar binnen te komen. Het kampvuur is buurtgericht en inclusief. Door elke avond ‘tot morgen’ te zeggen, ontstaat er een blijvende verbondenheid rond het vuur die ook na de 10 dagen niet zomaar verdwijnt.

Programmering

Er zijn vurige optredens van Rotterdamse bands, performers, dichters en kunstenaars. Daarnaast is er ook ruimte voor wijkprogrammering en spontane optredens en bijdrage van bewoners zelf.

Waarde voor de wijk

Iedereen kan bijdragen. De een blijkt de beste sprokkelplekken te weten, de ander wil tijdens het kampvuur een gedicht voordragen. Misschien wil een buurman achter de schermen zorgen dat het goedkomt met de coördinatie van het hout en een buurvrouw neemt iedere avond thee en koekjes mee. Iedereen heeft een bijdrage aan het grote verhaal van de wijk. Dat wordt zichtbaar bij het vuur.

Het vuur versterkt de wijk!

– Het mobiliseert en creëert een plek voor de kunstzinnige talenten uit de wijk
– Het brengt sociale samenhang en versterkt de binding met de wijk
– Het maakt de wijk levendiger
– Het benadrukt het erfgoed en de identiteit van de wijk

De gemeente Rotterdam ondersteunt Kampvuur Rotterdam omdat het aan deze doelen voldoet.

Stichting de Kampvuurvrouw heeft als doelstelling culturele projecten initiëren gericht op Sociale verbinding in de wijk.