Over Kampvuur Rotterdam

Kampvuur Rotterdam creëert met bewoners een letterlijke hotspot in de wijk. Tien dagen lang brandt de vlam iedere avond. Samenkomen rond een vuur is een eeuwenoud gebruik, maar juist in deze tijd geeft het de buurt opnieuw betekenis.

Stichting de Kampvuurvrouw

Kampvuur Rotterdam is een initiatief van Stichting De Kampvuurvrouw, in 2019 opgericht door Tess van Wijnen. De stichting heeft als doelstelling het initiëren van culturele projecten gericht op sociale verbinding in de wijk.

Ontstaan

In 2018 werd Tess van Wijnen, initiatiefnemer en kunstenares in Charlois, uitgenodigd om een kunstwerk te maken voor kunstfestival Charlois Speciaal. Zij koos ervoor een nieuw initiatief voor haar wijk te starten: Kampvuur Charlois. Tien avonden brandde een groot vuur in de tramlus van Charlois. Er traden artiesten op, er werd eten en drinken gedeeld, de buren spraken elkaar en de buurt smolt als het ware samen.

Niet alleen mensen uit de wijk kwamen op het vuur af. Het had een aantrekkingskracht op de rest van de stad. Er kwamen honderden bezoekers, buurtbewoners, journalisten, onderzoekers en fotografen. Iedereen zat samen rond het grote vuur. Er ontstonden spontaan samenwerkingen. De tramlus was even het middelpunt van de aarde, of dan toch in ieder geval van Charlois.

Iedere wijk een vuur!

Inmiddels verspreidt het kampvuur zich door heel Rotterdam en zelfs nog verder. “Iedere wijk een vuur!”, is de visie van Tess van Wijnen, die haar droom wijk voor wijk aan het waarmaken is. Lees meer over Tess van Wijnen en het team achter Kampvuur Rotterdam.

Afgelopen zomer brandde de vlam op de historische Scheepswerf Koningspoort midden in het centrum. De tweede editie van Kampvuur Charlois gaat van start in september 2019. Kampvuur Overschie staat op de planning voor augustus. Bekijk de komende kampvuren