Een zo duurzaam mogelijk vuur

In deze blog vind je alles over het hout, de duurzaamheid en de spelregels van een zo duurzaam mogelijk vuur. Het allerbelangrijkste: er gaat alleen onbewerkt hout op het vuur.

Eén dag nadat de website en facebook van het kampvuur online ging, zitten onze mailboxen al vol met berichtjes. De een heeft een partij hout zien liggen, de ander wil zijn halve inboedel opstoken en er zijn ook mensen die zich zorgen maken over de uitstoot van het vuur. Wat een enthousiasme en leuk om te merken hoe betrokken iedereen is!

Wel is het belangrijk te melden dat niet al het hout zomaar op het vuur gegooid mag worden.  We stoken alleen onbewerkt hout! Wij nemen dus niets aan waar lak, verf of lijm op zit.

Ja, een vuur zorgt voor CO2-uitstoot. Dat gaan wij niet ontkennen. Wel doen we ons best om dit zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Bij het opzetten van Kampvuur Rotterdam zijn specialisten benaderd om ons te adviseren hoe we zo duurzaam mogelijk een fikkie kunnen stoken. Er zijn gesprekken zijn geweest met onder anderen de brandweer, de gemeente en een wetenschapper gespecialiseerd in CO2-uitstoot.

Vroeger toen samenkomen rondom een vuur nog heel normaal (zelfs noodzakelijk) was, reden er geen auto’s, voeren er geen cruiseschepen en boorden we geen gas en olie. Er stonden bij een gemiddeld huishouden niet meerdere auto’s voor de deur. Het vuur hield ons warm en bracht ons bij elkaar.

Kampvuur Rotterdam wil graag met alle bezoekers nadenken over de vraag: In hoeverre keuren we de indirecte uitstoot van auto’s, elektra en vliegtuigen goed en de directe verbranding van het hout bij het kampvuur af? Het kampvuur staat voor verbinding tussen mensen, het samen op een natuurlijke wijze verwarmen. Offline samenzijn in een online tijd. Juist omdat wij natuurliefhebbers zijn.